Home Page

Sigla Seminar

 

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” a fost înființat în anul 1991 cu binecuvântarea și prin osteneala Înalt Prea Sfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și a funcționat în vecinătatea Mănăstiri Sfântul Ioan cel Nou, în orașul Suceava, pe strada Ion Vodă Viteazul, nr.2, până în ianuarie 2015, când într-un incendiu clădirea școlii a fost distrusă în întregime.

1

Prin mila lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înțeleși și sprijiniți de autoritățile locale și nu în ultimul rând de Inspectoratul Școlar Suceava și de mulți binevoitori am reușit să reorganizăm activitatea instructiv-educativă la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, în spațiile oferite de Colegiul Tehnic „Petru Mușat” din Suceava.

În prezent școala beneficiază de spații de cazare, de cantină, de un cabinet de informatică, de bibliotecă și de o capelă, în care zi de zi trăim bucuria întâlnirii noastre cu Dumnezeu.  

2

Am pierdut o clădire, dar am început demersurile pentru ridicarea unui nou campus școlar, în cadrul căruia dorim să fie organizată o școală confesională, care să răspundă nevoilor elevilor noștri.

Am trecut prin încercări, dar am avut timp să înțelegem mai bine relațiile dintre noi ca profesori și dintre profesori și elevi, să ne organizăm ca o familie extinsă și să înțelegem că o școală este formată mai întâi de oamenii din ea și mai apoi, într-un chip secundar din tot ceea ce o înconjoară. Am rămas aceeași, profesori și elevi, călăuziți de Sfinții noștri apropiați, de Sfântul Ioan cel Nou și de Sfântul Dosoftei al Moldovei și purtând în suflet același îndemn al Mântuitorului: Lăsați copiii să vină la Mine, mesaj pe care nici focul care a mistuit totul, topind chiar și obiectele de metal, nu l-a putut șterge

 

 

3

Suntem o școală cu profil unic în județ, în care încercăm să oferim repere tinerilor, într-o lume care îi dorește din ce în ce mai mult dezorientați și deznădăjduiți și parcă reușește din ce în ce mai mult. Ca în orice proces educativ, poate că nu reușim întotdeauna să formăm caractere ireproșabile, dar ne mulțumim cu gândul că le-am spus tinerilor ce trebuie să facă și că la vremea cuvenită vor ști măcar cum trebuie să acționeze.

Suntem conștienți că suntem o școală, în cadrul căreia nu ne selectăm noi înșine elevii, decât poate într-o mică măsură, căci fiecare dintre elevii seminariști au fost chemați în mod tainic de către Mântuitorul Hristos spre a-I sluji. Este o bucurie pentru noi să-i întâmpinăm an de an pe acești elevi, care au venit la această școală pentru că au simțit ceva pentru viața în Hristos, pentru Biserică și pentru trăirea unei vieți morale într-o lume marcată de atâtea provocări. Acestora dorim să le răspundem și să-i pregătim din punct de vedere intelectual și duhovnicesc, și să le menținem în același timp „dragostea cea dintâi”, cea cu care au venit pe băncile școlii pentru a-i sluji Domnului Iisus Hristos.

                                                                                          Arhid. prof. dr. Hrișcă Bogdan – Mihai

Proiectul viitorului sediu al Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei” Suceava

4

5